Owoce to doskonały zamiennik bezwartościowych słodkich przekąsek oraz cukru. Są one źródłem wielu cennych witamin, składników odżywczych oraz minerałów. Najlepszym wyborem jest świeża porcja owoców jednak nie zawsze jest to możliwe. Poza sezonem dobrym rozwiązaniem jest sięganie po skoncentrowane syropy wyprodukowane na bazie świeżych owoców bez dodatku konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaku.
Kupując syropy owocowe, warto zwracać uwagę na skład
Coraz częściej cukier zastępowany jest naturalnymi substancjami słodzącymi jak na przykład miód. Syropy owocowe producent stara się komponować w ciekawy i różnorodny sposób, aby trafić w gusta nawet najbardziej wymagających klientów. Pośród produktów pochodzących od znanych i renomowanych producentów spotkać można również syropy wyprodukowane na bazie owoców egzotycznych jak mango, kiwi czy też arbuz.
Na etykiecie coraz częściej widnieje informacja ile owoców zużyto do wyprodukowania butelki syropu. Doskonale, gdy pochodzą one z ekologicznych upraw.
Syrop owocowy pomocny w walce z infekcją
Produkty z wysoką zawartością witaminy C bądź z wyciągiem z lipy pomagają szybciej zwalczyć objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie w czasie choroby. Na uwagę zasługują także syropy z imbiru, cytrusów oraz malin. Odrobinę syropu wystarczy dodać do herbaty lub gorącej wody aby otrzymać rozgrzewający napój. Do wyboru są syropy w butelkach o różnej pojemności. Dość praktycznym rozwiązaniem jest produkt z pompką, która umożliwia wygodne dozowanie.
Produkt po otwarciu dobrze jest przechowywać w lodówce.
Syropy owocowe warto podawać dzieciom
Syropy mogą być świetnym dodatkiem do deserów i słodkich potraw, takich jak naleśniki, budyń, ryż czy też kasza. Będą też niebanalnym dodatkiem do porcji lodów lub sałatki owocowej. To świetna alternatywa dla soków i napojów gazowanych, gdyż pomogą uzupełnić wszelkie niedobory witamin w diecie. Intensywne kolory zachęcają najmłodszych do częstego sięgania po wodę mineralną z dodatkiem ulubionego syropu owocowego.