Skip to content Skip to footer

Metoda z długa tradycją

Choć sama metoda sous vide dla wielu osób wydaje się być czymś innowacyjnym i nowym, to wcale tak nie jest, ponieważ metoda ta znana jest we Francji od lat 70.

Zdrowa metoda gotowania sous vide

Choć we Francji o sous vide zrobiło się głośno jeszcze w latach 70-tych, to do naszego kraju metoda ta dotarła znacznie później. Tak naprawdę dopiero dziś zyskuje na popularności, a wszystko dlatego, że coraz więcej osób zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem a co za tym idzie gotowaniem w zdrowy sposób. Wszyscy, którym zależy na przygotowywaniu potraw w taki sposób, aby nie traciły one cennych właściwości, witamin i mikro i makroelementów, koniecznie powinni spróbować sous-vide. Choć metoda ta jeszcze jakiś czas temu wykorzystywana była głównie w drogich restauracjach, to na szczęście dziś spokojnie możemy odtwarzać ją we własnych kuchniach.

Naprzeciw standardowym klientom

Jeszcze jakiś czas temu sprzęt do gotowanie metod sous-vide dostępny był jedynie dla profesjonalistów, którzy swoje popisy dawali w drogich restauracjach, to dziś producenci sprzętu oferują też zestawy, które zmieszczą się niedużej kuchni i nie będą zabierać wiele miejsca. To też sprawia, że każdy może spróbować gotowania w ten sposób. Warto też podkreślić, że sous vide jest techniką, która pozwala na otrzymanie wyjątkowo smacznych potraw, przy czym ten struktura produktów nie ulega dużej zmianie, co też zaskoczy niejedną osobę.

Same zalety gotowania próżniowego

Oprócz tego że metoda sous-vide jest bardzo zdrowa, zaś pasjonaci dobrego, zdrowego jedzenia będą mieli przyjemność kosztowania potraw przygotowywanych w ten sposób, to jeszcze należy wspomnieć, że w trakcie gotowania sous-vide nie wydzielają się pary i zapachy, które często bywają bardzo uciążliwe, a zwłaszcza w małych mieszkaniach czy też kuchniach, które połączone są z salonem. Co więcej jest to niezwykle ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania posiłków. Zainwestowanie w dobrej jakości sprzęt pozwoli na otrzymywanie potraw o wysokiej jakości, bardzo smacznych, co szybko zostanie zauważony i doceniony przez domowników. Warto też wspomnieć, że dodatkowy elementy niezbędne do gotowania w tej metodzie czyli na przykład zgrzewarka czy woreczki do gotowania próżniowego nie są wcale drogie.

Urządzenia do sous vide dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl.