Skip to content Skip to footer

Jakie zalety mają patelnie żeliwne?

Oryginalne patelnie żeliwne zdobywają z miesiąca na miesiąc coraz większą popularność, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Solidne i trwałe patelnie wykonane z żeliwa mogą służyć nawet kilka sezonów, dlatego też jest to inwestycja na lata.

Jakie zalety?

Bardzo dużym atutem patelni żeliwnych jest to, że bardzo dobrze się nagrzewają i co najważniejsze na długo utrzymują ciepło. Żeliwo jak powszechnie wiadomo jest jednym z tych materiałów, który doskonale radzi sobie z przewodzeniem ciepła. Odpowiednio nagrzana patelnia jest dobrym wyborem zwłaszcza dla tych osób, które bezpośrednio podają potrawy na patelni.

Ergonomiczne patelnie żeliwne równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu znacząco skraca się czas smażenia potraw. Po patelnie z żeliwa mogą sięgnąć nie tylko profesjonalni kucharze, ale również osoby które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Dlaczego warto?

żeliwo jak wspomniano we wstępie jest bardzo trwałym materiałem. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim nie tylko odporność na uszkodzenia mechaniczne, ale również odporność na wysokie temperatury. Nawet pod bardzo wysokimi temperaturami patelnie nie będą się zniekształcać i wybrzuszać.

Opisując największe zalety warto wspomnieć również o tym, że powłoki żeliwne są całkowicie bezpieczne dla człowieka. Niestety wiele konkurencyjnych patelni posiada w swoim składzie trujące substancje. Z żeliwa bardzo często wykonuje się patelnie grillowe, co jest oczywiście najlepszym potwierdzeniem, że doskonale nadają się do smażenia. Patelnię żeliwną można śmiało wykorzystać do grillowania warzyw, serów i steków.

Czy są jakieś wady?

Nowoczesne patelnie żeliwne mają oczywiście nie tylko same zalety, ale również kilka wad o których należy zawsze pamiętać. Dla wielu osób dużym minusem może okazać się na przykład to, że patelnia z żeliwa jest dość ciężka.

Patelnie żeliwne nie przepadają również za skokami temperatur. Z praktycznego punkt uwidzenia oznacza to, że trzeba je powoli rozgrzewać. Gorącej patelni żeliwnej nie można wkładać do zimnego strumienia wody. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że patelni żeliwnych nie powinny myć się w zmywarce. Zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest mycie ręczne.

Patelnie żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.