Na co uważać projektując kuchnie pod wymiar?

Poślizgnąć można się na wielu sprawach. Można też uniknąć wpadki zwracając uwagę na niektóre istotne aspekty decydujące o trafności wyboru.

Standardowe kuchnie są standardowe. Czyli zaprojektowane w taki sposób, żeby spełniać potrzeby standardowego użytkownika. Standardowego, czyli takiego, który powstał z wartości statystycznych, przeliczników i charakterystyk typowych. Innymi słowy, użytkownika, który nigdy nie istniał i na dobrą sprawę istnieć by nie mógł. Na pewno nie dla żywego człowieka.

Rozwiązaniem, które wiele osób uważa za najwłaściwsze w tej sytuacji jest zamówienie takich mebli, które będą wykonane specjalnie do danego pomieszczenia. Kuchnie na wymiar wydają się dla takich konsumentów najlepszą opcją, dzięki której mogą mieć tak urządzone miejsce do gotowania, żeby w jak największym stopniu odpowiadało ich potrzebom. Przy wyborze kuchni na wymiar powinno się jednak dobrze zastanowić aby uniknąć błędów i pomyłek, których skutki będą odczuwalne przez wiele lat.

Najważniejszym jest brak perspektywy czasowej i przyjęcie stanu obecnego za stan stały. O co chodzi? Przede wszystkim o to, że nasze dzisiejsze potrzeby nie zawsze muszą być równoznaczne z potrzebami jutrzejszymi, a tym bardziej tymi, które zaczniemy odczuwać za lat kilka lub kilkanaście. A właśnie w takiej perspektywie należy planować wyposażenie kuchni. Warszawa zna całą masę takich przypadków.

W praktyce może to na przykład oznaczać rozrost rodziny. Często na przykład kupujemy mieszkania nie mając dzieci lub mając zaledwie jedno. W krótkim czasie okazuje się, że na świat przychodzą kolejne, rodzina powiększa się, a kuchnia, która dotychczas spełniała wszystkie oczekiwania i pozwała na swobodne przygotowanie posiłków dla dwojga zaczyna uwierać i irytować niefunkcjonalnością.

Kolejną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest przestrzeń i jej organizacja. Może się wydawać, że wielkie powierzchnie będą doskonale pasować do naszej kuchni. Jednak takie podejście może szybko się zemścić. Dlaczego? Bo za każdym razem, kiedy trzeba będzie sięgnąć do lodówki po ketchup lub margarynę, trzeba też będzie pokonywać kilka metrów odległości. W ciągu wielu lat używania kuchni zrobi się z tego niezły maraton. Dlatego lepiej jest zawczasu rozważyć optymalne ustawienie elementów wyposażenia i odrzucić te pomysły, które przyczyniają się do marnowania przestrzeni i wydłużania dystansów do przejścia.

Na czym jeszcze można się poślizgnąć? Na przykład na pracowni. Sama Warszawa ma ich tak dużo, że wybór jest utrudniony. Nie mówiąc o całym kraju. Dlatego decydując się na usługi architekta wnętrz dobrze jest sprawdzić jego referencje i dotychczasowe osiągnięcia. Tak, żeby nie wpaść na kogoś, kto tylko udaje, że potrafi zaprojektować kuchnię pod wymiar.

¬ródło: artykuł powstał we współpracy z firmą Janmar produkującą meble kuchenne